“Geen extra geld nodig tegen terreur”, zegt Jambon

Geen extra geld nodig tegen terreur

“Wij gaan de strijd winnen, maar IS kan nog voor veel miserie zorgen.” Dat zegt binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) vandaag in een interview met De Morgen en Het Laatste Nieuws. Toch vraagt hij geen extra geld voor veiligheid. “Eerst uitvoeren wat al beslist is.” De aanslagen van vorige week hebben aangetoond dat de veiligheidsdiensten achterop lopen, maar Jambon verbindt er geen nieuwe eisen om geld aan. “Na Parijs werd het veiligheidsbudget met 400 miljoen uitgebreid. Laat ons dat eerst besteden. We zijn daar nu pas mee bezig, wat logisch is. Materiaal kopen, wetten schrijven, mensen aanwerven: dat kost tijd. Bij de politie komen er 1.400 mensen bij, maar agenten aanwerven en opleiden duurt zeker een jaar.”

N-VA zet wel sterk in op een verstrenging van de wet-Lejeune. “Zelfmoordterrorist El Bakraoui kreeg tien jaar cel, maar kwam na nog geen vijf jaar vrij met lichte voorwaarden: dat trekt op niks”, aldus Jambon.

Begrotingsexpert Herman Matthijs (VUB) zegt vandaag in De Morgen dat de investeringen in veiligheid juist wel omhoog moeten. “Het grootste probleem is dat de federale regering jarenlang heeft bespaard op investeringskredieten, omdat dat nu eenmaal politiek het makkelijkst gaat. Het resultaat is dat er op dit moment maar 5 procent van alle veiligheidsbudgetten naar investeringen gaat, terwijl dat toch minstens 15 procent zou moeten zijn.”

Waar dat geld vandaan moet komen, weet Matthijs niet. Daarom moet de regering op zoek naar een meer haalbare oplossing, zoals een hervorming van de veiligheidsdiensten.

bron: Belga