Demoitié overleden - UCI-voorzitter Cookson waarschuwt voor overhaaste conclusies

door
Belga
Leestijd 2 min.

Brian Cookson, voorzitter van de Internationale Wielerunie (UCI), wil niet dat er overhaaste conclusies getrokken worden na het overlijden van Antoine Demoitié. De 25-jarige Luikenaar van Wanty-Groupe Gobert liet het leven nadat hij tijdens Gent-Wevelgem werd aangereden door een motor na een valpartij. "In de uren en dagen volgend op de tragische dood van Antoine Demoitié hebben veel mensen me direct of indirect gecontacteerd om hun bezorgdheid uit te drukken en om actie te vragen", stelt Cookson in een persoonlijk artikel op de UCI-website. "Ik neem deze commentaren serieus en voel dat ik de plicht heb om te antwoorden."

De Internationale Wielerunie zal volgens Cookson volledig meewerken aan het onderzoek van de Franse (en mogelijks Belgische) autoriteiten (het ongeluk gebeurde op Franse bodem, nvdr.). "We moeten verder verzekeren dat we allemaal - de UCI en iedereen betrokken bij wegwielrennen - lessen trekken uit dit specifieke incident, evenals uit andere incidenten van de voorbije maanden waarbij renners verwond raakten", aldus Cookson. "Het is hierbij belangrijk geen conclusies te trekken zonder alle feiten te kennen. Op basis van de eerste verslagen blijkt dit incident niet zo eenvoudig te zijn als velen lijken te denken."

Sinds het ongeluk weerklinkt de roep in het peloton om minder motoren in de koers. "Laten we wachten tot alle feiten gekend zijn vooraleer een een individu of organisatie als schuldige aan te wijzen", waarschuwt Cookson, die benadrukt dat de UCI zijn verantwoordelijkheid zal nemen. "Complexe problemen hebben complexe oplossingen. Wegwielrennen kan niet plaatsvinden zonder motoren, auto's en andere voertuigen, vaak in de buurt van grote menigtes. Zij zijn er met een bepaalde functie. Zoveel mensen hebben hun mening geventileerd na de recente tragedie, waarbij men gelooft dat de motard in kwestie voor televisie werkte of een fotograaf bij zich had. Dat was niet het geval. Het betrof ook niet een onervaren motard of een bestuurder die roekeloos inhaalde. Als je oplossingen probeert te vinden, moet je het probleem goed omschrijven. Dat is het punt dat ik probeer te maken."

"De komende weken zal de UCI zijn werk voortzetten, met het oog op veiligheid bij het koersen. Ik verwacht dat er reglementaire veranderingen en andere aanbevelingen voor het gedrag van de betrokkenen zullen volgen. Maar regels en aanbevelingen kunnen alleen maar menselijk gedrag regelen. We dragen allen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van onszelf en van de mensen rondom ons. Misschien zal onze sport op die manier een nalatenschap hebben die Antoine Demoitié verdient", besloot Cookson.

bron: Belga