Kaping EgyptAir het werk van een “hopeloos verliefde Romeo”, meeste inzittenden vrijgelaten

Op de luchthaven Larnaca, in Cyprus, is een gekaapt vliegtuig van EgyptAir met een zestigtal mensen aan boord geland. Dat hebben de politie en de luchtvaartmaatschappij meegedeeld. Het toestel was vanmorgen in de Egyptische stad Alexandrië opgestegen en zou normaal gezien naar Caïro vliegen. Het toestel werd echter gekaapt. Er is sprake van minstens één kaper en een bom aan boord, meldt een Cypriotische functionaris.

In Cyprus is een crisiscomité opgericht en de luchthaven is gesloten. De kaper heeft volgens een bron bij de autoriteiten nog geen eisen gesteld, al heeft hij wel gevraagd dat de politie uit de buurt van het vliegtuig blijft. Hij zegt te beschikken over een bomgordel, maar de Egyptische autoriteiten betwijfelen dat. Volgens een woordvoerder van de Egyptische president is de kaper de Egyptenaar Seif El Din Mustafa. Eerder werd gemeld dat Ibrahim Samaha de dader zou zijn, maar dat blijkt niet waar.

De Cypriotische president Nicos Anastasiades bevestigt dat het niet om een terroristische daad gaat, maar om een “hopeloos verliefde Romeo”. Zo eist de man ook dat er een brief aan zijn ex-vrouw, die in Cyprus woont, bezorgd wordt. De autoriteiten zouden de vrouw nu naar de luchthaven brengen in het kader van de onderhandelingen.

Aanvankelijk werd gezegd dat vrouwen en kinderen werden vrijgelaten uit het vliegtuig, maar uit livebeelden van de Cypriotische openbare omroep blijkt dat enkel Egyptenaren, zowel mannen als vrouwen, het toestel mochten verlaten. Uiteindelijk werden 56 mensen vrijgelaten. Zij werden met een bus naar het luchthavengebouw gebracht. Wat later verlieten vijf mensen in een uniform van EgyptAir het vliegtuig. Op een persconferentie bevestigde een Egyptische functionaris dat er nog zeven mensen aan boord zijn, waaronder drie passagiers.

Het toestel met vluchtnummer MS181 was een binnenlandse vlucht tussen Alexandrië en Caïro. De kaper dwong de piloten echter om de vlucht om te leiden naar Cyprus. Daar landde het toestel veilig op de luchthaven van Larnaca.

Vluchten naar de luchthaven van Larnaca worden momenteel omgeleid naar naar de luchthaven van Paphos.

Archiefbeeld: AFP / A. Buchanan