Rusland wil Syrië helpen Palmyra opnieuw op te bouwen

Rusland wil Syrië helpen Palmyra opnieuw op te bouwen

Rusland wil Syrië helpen Palmyra opnieuw op te bouwen. De stad, die op de lijst van het Unesco-werelderfgoed staat, werd afgelopen weekend heroverd op IS. Rusland profileert zich als bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad. “We zullen Palmyra zeker restaureren, dat is al lang afgesproken”, zegt Mikhail Shvydkoi, de Russische verantwoordelijke voor culturele samenwerking. Shvydkoi wijst erop dat Rusland tal van experts telt die goed vertrouwd zijn met Palmyra, zoals de directeur van het Hermitage Museum in Sint-Petersburg. Ook het museum, dat zelf een collectie bezit van antiquiteiten uit Palmyra, heeft zijn medewerking al toegezegd.

De meeste van de oudheidkundige schatten in Palmyra die door IS zijn vernield, kunnen wellicht worden hersteld. De antieke stad “zal er weer uitzien zoals voorheen”, denkt het hoofd van de Syrische oudheidkundige dienst. Hij rekent op vijf jaar restauratiewerken.

Ondanks de vernielingen aan het werelderfgoed zegt Maamoun Abdelkarim aangenaam verrast te zijn door de zo goed als intacte staat van heel wat monumenten, zoals de agora, de baden of het Romeins theater. “We hadden erger verwacht, maar het algemene beeld is in goede staat”, aldus het hoofd van de oudheidkundige dienst.

bron: Belga