Demoitié overleden - KBWB deelt in verdriet, renners roepen op tot actie tegen motards

door
Belga
Leestijd 2 min.

Net als talloze (ex)renners en ploegleiders reageert ook de Koninklijke Belgische Wielerbond (KBWB) maandag verslagen op het overlijden van Antoine Demoitié.

"De Koninklijke Belgische Wielrijdersbond deelt in het verdriet van de familie, vrienden en de ploeg van Antoine Demoitié, die overleed aan de gevolgen van een dramatisch ongeval tijdens Gent-Wevelgem. Wij wensen de nabestaanden alle sterkte toe bij de verwerking van deze tragische gebeurtenis", luidt het in een verklaring op de website van de KBWB.

Demoitié liet het leven nadat de 25-jarige renner van Wanty-Groupe Gobert zondag in Gent-Wevelgem viel en daarna werd aangereden door een motard. Die laatste treft overigens geen schuld voor het dramatische ongeval, zo stelt Wanty-Groupe Gobertwoordvoerster José Been in verschillende media. De motorrijder, die naar verluidt erg ervaren is en achter de groep reed, probeerde na de val te remmen waarna de motor op het hoofd van de onfortuinlijke Demoitié zou zijn gevallen. Er is dus geen vergelijking mogelijk met wat bijvoorbeeld Stig Broeckx vorige maand overkwam in Kuurne-Brussel-Kuurne. De Lotto-Soudalrenner werd omvergereden door een voorbijstekende en onvoorzichtige motard. Peter Sagan deelde hetzelfde lot in de Vuelta 2015.

Niettemin roepen verschillende renners, onder wie Alberto Contador, maandag via Twitter op tot actie tegen de (vele) motorrijders die het peloton begeleiden in de koers. "Er is NU nood aan controle", stelt 'El Pistolero'.

"Moeten er tragische dingen gebeuren vooraleer er verandering plaatsvindt", vraagt Michael Rogers zich af. "Alsjeblieft, UCI en CPA (rennersberoepsverening), jullie renners hebben jullie nodig."

Quick.Steprenner Dan Martin erkent de noodzaak om motorrijders in koers te hebben maar stelt hun gedrag in vraag. "Het peloton passeren in afdalingen of op cruciale momenten in een wedstrijd, wanneer de snelheid hoog is en er wordt gestreden voor posities, is gewoon niet veilig", aldus de ex-winnaar van Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije.

bron: Belga