Aanslagen – “Frankrijk telt honderdtal Molenbeken”

Aanslagen -
Aanslagen - "Frankrijk telt honderdtal Molenbeken"

Patrick Kanner, de Franse socialistische minister voor Steden, heeft ophef veroorzaakt met zijn uitspraak dat een honderdtal wijken in Frankrijk potentiële gelijkenissen vertonen met Molenbeek. “Molenbeek, wat is dat? Dat is een enorme concentratie van armoede en werkloosheid. Het is een probleem met gemeenschappen. Een maffioos systeem met een ondergrondse economie, waar de openbare diensten geheel of bijna geheel zijn verdwenen”, zei Kanner.
“Er is vandaag een honderdtal wijken in Frankrijk die potentiële gelijkenissen vertonen met wat zich afspeelt in Molenbeek. Maar er is ook een enorm verschil. Wij vatten de koe bij de horens in die buurten.” In Frankrijk hebben de opstanden in de banlieus van 2005 volgens de minister een ontwikkeling van het salafisme mogelijk gemaakt.
De uitspraken van Kanner zorgen voor gefronste wenkbrauwen bij links. “Er zijn gelijkenissen met Molenbeek, maar ik hou er niet van dat er wordt gestigmatiseerd, want de meerderheid van de bevolking in die wijken heeft er genoeg van op de brandstapel te worden gegooid”, zegt Julien Dray van PS Ile-de-France. Volgens partijvoorzitter Jean-Christophe Cambadélis gaat het eerder om gebouwen of straten die gelijkaardige problemen vertonen als Molenbeek.

Bron: Belga