Jonge renner overlijdt na “tragisch ongeval”

Belgian Antoine Demoitie of Wanty-Groupe Gobert pictured in action during the 59th edition of the 'E3 Prijs Vlaanderen Harelbeke' cycling race, 215,3km from and to Harelbeke, Friday 25 March 2016. BELGA PHOTO DIRK WAEM

De Belgische wielerwereld is in rouw gedompeld na het overlijden van Antoine Demoitié. De jonge Luikenaar kwam om het leven na een val en een aanrijding met een motard tijdens de voorbije editie van Gent-Wevelgem.

Het tragische ongeval gebeurde zondag na zo’n 150 kilometer. Samen met vier andere renners kwam de 25-jarige Demoitié ten val, waarna hij werd aangereden door een motorrijder. Die probeerde hem nog te ontwijken, maar tevergeefs. Demoitié werd meteen naar een ziekenhuis in het Franse Rijsel overgebracht, waar hij in de nacht van zondag op maandag op de dienst intensieve zorgen bezweek aan zijn verwondingen.

Volgens José Been, woordvoerder van Demoitiés ploeg Wanty-Groupe Gobert, valt de betrokken motard weinig te verwijten. «Het was iemand met heel veel ervaring», klinkt het. «Hij is enorm aangedaan door het gebeuren. Antoine viel, die motor probeerde te remmen, maar is op hem gevallen. Het is niet vergelijkbaar met een motard die aan volle snelheid Stig Broeckx omver reed in Kuurne-Brussel-Kuurne of Peter Sagan in de Vuelta van vorig jaar. Het is een spijtig ongeval, met grote gevolgen.»

Ongeval of niet, heel wat renners grijpen de tragedie aan om hun onvrede te uiten over het gevaarlijke rijgedrag van sommige motorrijders. Ook zouden er teveel meerijden tijdens wedstrijden. «Moeten er tragische dingen gebeuren vooraleer er iets verandert?», twitterde Michael Rogers, terwijl Alberto Contador vindt dat er «nu nood is aan controle». De Internationale Wielerunie UCI heeft zijn medeleven al betuigd en laat weten dat het «met alle autoriteiten zal samenwerken om de omstandigheden van dit tragische incident te onderzoeken».

Uit medeleven met de familie van hun ex-ploegmaat komen de renners van Wanty-Groupe Gobert vandaag alvast niet aan de start van de Driedaagse De Panne-Koksijde.

Foto Belga / D. Waem