Genieën zijn vaak eenzamer

Het stereotype van het eenzame, humeurige genie bevat meer waarheid dan je zou denken. Hoewel de meeste mensen gelukkiger worden als ze veel vrienden hebben, zijn slimmeriken liever in hun uppie. 

Onderzoekers van de London School of Economics en de Singapore Management University analyseerden gegevens van 15.000 mensen die allemaal IQ-tests hadden gemaakt en vragenlijsten hadden ingevuld. Die analyse leverde twee opvallende resultaten op. De meeste mensen zijn doorgaans gelukkiger naarmate ze meer sociaal contact hadden, maar uitsluitend voor mensen met een hoog IG geldt het tegenovergestelde. “Intelligente mensen zijn zelfs minder gelukkig als ze vaker met hun vrienden moeten omgaan”, zegt Satoshi Kanazawa van de London School of Economics.

Savanne gelukstheorie

Het feit dat genieën meer behoefte hebben aan wat me time, verklaren de wetenschappers aan de hand van de ‘savanne gelukstheorie’. Die theorie start ¨bij onze voorouders in de Afrikaanse savanne duizenden jaren geleden. “Onze voorouders leefden als jagers en verzamelaars in kleine groepen van ongeveer 150 personen. In zulke samenlevingen was contact met vrienden en familie belangrijk om te overleven en voor de voorplanting. Daarom zijn we vandaag nog altijd sociale wezens.”

Maar omdat onze maatschappij razendsnel veranderd is, hebben onze hersenen moeite met zich aan te passen. Slimmeriken vormen hierbij de uitzondering op de regel. “Slimme mensen hebben minder problemen om met nieuwe evolutionaire situaties om te gaan”, schrijven ze.

Mensen met een hoog IQ zullen zich dus makkelijker aanpassen aan een moderne wereld en zullen ze de jager-verzamelaarlevensstijl sneller overboord gooien om hun ambities na te jagen.