Smokkelbende opgerold op Kos, migrantenstroom uit Turkije neemt af

Smokkelbende opgerold op Kos
Smokkelbende opgerold op Kos

Griekse veiligheidsdiensten hebben op het vakantie-eiland Kos zes mannen opgepakt die als leden van een bende mensensmokkelaars gelden. Daarbij zijn verscheiden vervalste documenten in beslag genomen alsook materiaal om identiteitspapieren te vervalsen. “De arrestanten zijn buitenlanders en alles wijst erop dat ze leden van een mensensmokkelbende zijn die migranten van Turkije naar Griekenland en dus naar de EU brengt”, zei een officier van de kustwacht zondag.
Ondertussen nam de toestroom van vluchtelingen en migranten uit Turkije zondag verder af. In 24 uur tijd kwamen slechts 73 mensen op de Griekse eilanden aan, de twee dagen daarvoor respectievelijk 78 en 161 mensen.
De crisisstaf in Athene schat het totale aantal migranten in Griekenland op 50.200, waarvan 11.200 in Idomeni, aan de grens met Macedonië.

In Idomeni riepen honderden migranten zondag luidkeels om de opening van de grens. Onbekenden hadden in het kamp het gerucht verspreid dat Duitsland duizenden asielzoekers zou opnemen. Ooggetuigen meldden zondag dat de politie de mensen met luidsprekers in het Arabisch en Farsi liet weten dat de geruchten vals waren en dat de grens niet zouden opengaan. Om te verhinderen dat de migranten de afsluiting zouden bestormen, was de politie sterk aanwezig, zo toonde de televisie.

Op de autoweg tussen Saloniki en de Macedonische grens hield de politie verscheidene bussen tegen met mensen die in Idomeni actie wilden voeren voor de opening van de grens.

Bron: Belga