Obama ontvangt binnenkort NAVO-baas Jens Stoltenberg

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Barack Obama zal op 4 april NAVO-baas Jens Stoltenberg ontvangen in het Witte Huis. De twee zullen de strijd tegen Islamitische Staat (IS), de vluchtelingencrisis in Europa en de volgende NAVO-top bespreken, zo meldde het Witte Huis vrijdag.

Tijdens de ontmoeting zal Obama nogmaals benadrukken dat de Verenigde Staten "in de nasleep van de gruwelijke terroristische aanslagen" van 22 maart in Brussel, "aan de zijde van de NAVO staan".

"President Obama wil de vooruitgang bespreken die de NAVO maakt met de internationale pogingen om IS te vernietigen, alsook de belangrijke rol die de NAVO speelt in het verlichten van de vluchtelingencrisis, die deels veroorzaakt wordt door de terroristische groepering", zo klinkt het in het persbericht van het Witte Huis.

Stoltenberg en Obama zullen ook de voorbereidingen voor de volgende NAVO-bijeenkomst bespreken, die op 8 en 9 juli plaatsvindt in Warschau, waaronder "de inspanningen van het bondgenootschap om vluchtelingen te ontraden naar Europa te komen, de instabiliteit aan de Europese grenzen, en het versterken van de NAVO-basis in termen van capaciteit en partnerschappen".

"Het bezoek van de secretaris-generaal benadrukt ook de waarde die de Verenigde Staten hechten aan de trans-Atlantische samenwerking via de NAVO," zo klinkt het tot slot.

De uitnodiging van Obama aan Stoltenberg gebeurt op een moment dat de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump steeds meer kritiek heeft op de NAVO, omdat hij vindt dat de militaire alliantie de Verenigde Staten te veel geld kost.

bron: Belga