Marionet Woltje is ereburger van de Stad Brussel

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Stad Brussel heeft het 50-jarig bestaan van het Koninklijk Theater van Toone gevierd door marionet Woltje uit te roepen tot ereburger. Het is de eerste keer dat een marionet die titel krijgt. Het Koninklijk Theater Toone vestigde zich vijftig jaar geleden in de wijk Ilot Sacré. Het is het enige traditionele Brussels marionettentheater dat nog steeds leeft. De oorsprong van het theater gaat terug tot 1830 waar het in de Marollen opgericht werd door Antoine Genty, alias 'Toone'. Nadat het theater in 1963 in moeilijkheden kwam en het theater in de Marollen sloot, vond de dynastie van 'Toone' dankzij José Géal en Brussels schilder Jef Bourgeois in 1966 onderdak in de wijk Ilot Sacré. Het poppentheater bevindt zich achterin de Schuddeveldgang en de Sint-Petronellagang, op een paar stappen van de Grote Markt.

"De Stad Brussel heeft recentelijk zijn steun herhaald aan dit uitzonderlijke theater. Toone maakt deel uit van de Brusselse geschiedenis en cultuur. Het is een juweel waarvan het voortbestaan moet worden verzekerd" vertelt Karine Lalieux, Schepen van Cultuur. Nicolas Géal, de zoon van José Géal, zet vandaag de traditie verder en verleent zijn stem aan alle marionetten, waaronder Woltje, de mascotte van het Konklijk Theater Toone. Het is de eerste keer dat een marionet ereburger van de Stad Brussel wordt.

"Dit traditionele en authentieke poppentheater verdient een ereplaats in onze stad. Ik wens Toone nog vele succesvolle jaren toe" besluit Brussels burgemeester Yvan Mayeur.

bron: Belga