Politie kende schuilplaats van Abdeslam al vier maanden

Illustration picture shows police in front of Abdeslam's safe house in Sint-Jans-Molenbeek - Molenbeek-Saint-Jean, Brussels, Sunday 20 March 2016. On Friday Salah Abdeslam and Amine Choukri were arrested during searches in Molenbeek. Abdeslam is considered one of the main suspects in the November 13th Paris terrorist attacks. Amine Choukri is also a suspect in those attacks. Police investigations since Tuesday's shooting in Vorst - Forest, led to Friday's arrests. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

De lokale politie van Mechelen beschikte begin december 2015 al over mogelijk cruciale informatie over het schuiladres waar Salah Abdeslam vorige week werd gearresteerd. Het rapport dat daarover werd opgesteld, zou maandenlang zijn tegengehouden door de korpsleiding. Het Comité P onderzoekt de zaak. Dat schrijven de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws vrijdag.

De Mechelse politie kreeg eind november vanuit Molenbeek een tip over Abid Aberkan, een neef van Salah Abdeslam, die aan het radicaliseren zou zijn. Op 7 december 2015 maakte de vreemdelingenpolitie van Mechelen daarover een informatierapport op. De opstellers van het rapport vermeldden expliciet dat Aberkan, de zoon van Djamila Mohamed uit de Vierwindenstraat, volgens hun bronnen «contacten zou hebben gehad met de broers Abdeslam». Vier maanden later werd Abdeslam opgepakt in de woning van Mohamed.

Volgens de kranten werd het rapport echter nooit doorgestuurd naar de politiedatabank ANG, maar werd het enkele maanden «on hold» gezet door de Mechelse korpschef.

Het Comité P. zal nu onderzoeken of de informatie op een andere manier werd overgemaakt aan het federaal parket en de terrorismespeurders, en of Abdeslam vroeger had kunnen opgepakt worden als de informatie wel correct was doorgegeven.