Zesde verdachte Antwerpse politieagent vrijgelaten onder voorwaarden

Zesde verdachte Antwerpse politieagent vrijgelaten onder voorwaarden

De 35-jarige man die gisteren was gearresteerd als zesde verdachte in het dossier van vermeende afpersing en diefstallen met geweld door inspecteurs van de Antwerpse lokale politie, is vandaag door de onderzoeksrechter weer in vrijheid gesteld, onder voorwaarden zoals een voorlopig beroepsverbod. Dat meldt de Antwerpse afdeling van het parket van Antwerpen. De agent werd wel in verdenking gesteld voor mededaderschap van misbruik van gezag en voor het toebrengen van zware slagen. De zesde verdachte werd pas gisteren opgepakt omdat hij de voorbije week in het buitenland zou hebben verbleven. Van de overige vijf verdachten zijn er momenteel drie aangehouden, de twee anderen kregen eveneens hun vrijheid terug op voorwaarde dat ze hun functie voorlopig niet meer uitoefenen.

Het parket verduidelijkt vandaag ook nog dat de aanleiding voor het lopende onderzoek een klacht was die begin juni 2015 binnenkwam bij de dienst Klachtenmanagement van de Antwerpse lokale politie. De dienst Intern Toezicht voerde daarop een verkennend onderzoek dat uitmondde in een eerste proces-verbaal op basis waarvan het huidige gerechtelijk onderzoek werd opgestart.

Het gerechtelijk onderzoek bracht volgens het parket in de tweede helft van 2015 nog mogelijke nieuwe feiten aan het licht. Uiteindelijk werden zes verdachten geïdentificeerd en intussen dus ook in verdenking gesteld. Concrete details over de feiten en het mogelijke aandeel van elk van de verdachten daarin wil het parket in het belang van het onderzoek voorlopig niet kwijt. Vorige week liet het parket wel al weten dat het onder meer ging om het willekeurig controleren en beroven van mensen in een precaire verblijfssituatie.

bron: Belga