Witte Donderdag: paus wast voeten in alle kleuren en geuren

Witte Donderdag: paus wast voeten in alle kleuren en geuren

Pais Franciscus heeft donderdag, Witte Donderdag voor de katholieken, de voeten gewassen van elf vluchtelingen uit Afrika en India. Onder de voor het traditionele ritueel gekozen asielzoekers waren ook drie moslims uit Mali. “Moslims, hindoes, katholieken of Kopten: we zijn allen broeders, we zijn kinderen van dezelfde God”, zei de Argentijnse kerkleider, die ook herinnerde aan de terreuraanslagen in Brussel. De voetenwassing, gepaard met het al even traditionele (“Laatste”) Avondmaal, vond plaats in een asielcentrum in Castelnuovo di Porto, vlak bij Rome. In het centrum verblijven meer dan 800 mensen uit 26 landen.

Franciscus waste ook vier vrouwen de voeten: die van een Italiaanse medewerkster van het opvangcentrum en de zes voeten van drie Koptisch-orthodoxe vrouwen uit Eritrea. De paus had dit ritueel pas in januari dit jaar officieel veranderd en per decreet meisjes en vrouwen toegelaten.

De voetwassing staat symbool voor de christelijke naastenliefde. Volgens de Bijbel waste Jezus Christus de voeten van zijn apostelen tijdens het Laatste Avondmaal.

bron: Belga