Verkiezingen Congo-Brazzaville - Congolese president Sassou Nguesso opnieuw verkozen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ontslagnemend Congolees president Denis Sassou Nguesso, die al 32 jaar aan de macht is in het land, is in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van zondag opnieuw verkozen met 60 procent van de stemmen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Raymond Zéphyrin Mboulou aangekondigd op de nationale televisie. Guy-Brice Parfait Kolélas eindigt op de tweede plaats met iets meer dan 15 pct, gevolgd door de generaal Jean-Marie Michel Mokoko met ongeveer 14 pct.

De twee oppositiekandidaten hadden woensdag nog de voorlopige resultaten betwist, die de onafhankelijke verkiezingscommissie had gepubliceerd. Volgens die resultaten had Sassou Nguesso 67 pct van de stemmen. Mokoko had opgeroepen tot een hertelling, terwijl Kolélas verklaarde dat een herverkiezing van de president zou getuigen van "enorme fraude" en "magie".

De kandidatuur van Sassou Nguesso werd mogelijk gemaakt door een recente grondwetswijziging die volgde op een controversieel referendum. Volgens de oppositie was die wijziging een "constitutionele staatsgreep".

Bron: Belga