Veiligheidscontroles aan stations zijn “noodzakelijk” maar “goed omkaderd”

Veiligheidscontroles aan stations zijn "noodzakelijk" maar "goed omkaderd"

Er heest ongerustheid bij de mensen die in groten getale moeten wachten aan de Brusselse treinstations waar strenge veiligheidsmaatregelen gelden. “Wij hebben begrip voor de vragen en de ongerustheid van de mensen maar de keuze voor de concentratie van personen aan de stations is noodzakelijk om deze controles uit te voeren en zo de veiligheid te garanderen”, zegt Peter Mertens van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken vandaag. Sinds de Brusselse stations dinsdag opnieuw geopend zijn na de aanslagen in het metrostation van Maalbeek en op de luchthaven in Zaventem gelden daar zeer strenge veiligheidscontroles. Alle mensen worden gecontroleerd en alle zakken en tassen worden doorzocht. Hierdoor staan er ’s morgens en zeker ’s avonds lange wachtrijen aan de ingang van de stations. Dit roept bij veel mensen vragen op. Hoe wordt hun veiligheid gegarandeerd en wie controleert de treinreizigers die in Brussel arriveren?

Peter Mertens wijst erop dat de controle niet stopt aan de ingang van de stations. “Die controles zijn zeer goed omkaderd. De politie is zichtbaar aanwezigheid en verder in het station voeren politieagenten, militairen en mensen van Securail visuele controles uit.”

Dat de lange wachtrijen vragen oproepen, begrijpt Mertens, maar “de keuze voor het concentreren van mensen is genomen op basis van een risico-inschatting”. Bovendien is deze vorm van controle “noodzakelijk om de veiligheid te garanderen”. “En het is de taak van de burger om zelf verdachte handelingen te signaleren”, besluit Mertens.

bron: Belga