Raadkamer spreekt zich vandaag uit over terreurcel Verviers

Raadkamer spreekt zich vandaag uit over terreurcel Verviers

De Brusselse raadkamer spreekt zich in de loop van vandaag uit over de vraag welke verdachten in het onderzoek naar de terreurcel van Verviers zullen moeten terechtstaan voor de correctionele rechtbank. Het federaal parket wil 16 mensen vervolgen in het dossier. Het gaat om zeven mannen van wie de identiteit al gekend was, en van wie er nog vier in voorlopige hechtenis zitten, twee Belgische, vijf Franse en een Nederlandse Syrië-strijder, en een Marokkaanse man. Drie verdachten zijn overleden en voor vier personen wordt de buitenvervolgingstelling gevraagd. Drie personen worden ervan beschuldigd dat ze een aanslag planden in België. Het gaat om Souhaib El Abdi (26), Marouan El Bali (27) en Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni (27), die alle drie nog in voorlopige hechtenis zitten. Marouan El Bali moet volgens het federaal parket ook terechtstaan voor poging doodslag op politieagenten.

El Abdi, El Bali, Arshad Mamood Hajni worden door het federaal parket ook beschouwd als leiders van een terroristische groep, net als en Omar Damache, een 33-jarige Algerijn die in Griekenland werd opgepakt.

Twaalf andere verdachten zouden dan weer deel uitgemaakt hebben van die terroristische groep. Het gaat om Abdelmounaïm Haddad (22), Ismaïl El Abdi (34), Karim Ahalouch (29), drie Belgen die een tijdlang in voorlopige hechtenis zaten, Noureddine Abraïmi (29) en Mohamed Darrazi (25), twee Belgische Syrië-strijders, Mansour Niang (32), Mohammed Diallo (27), Walid Hammam (32), Karim Lakari (38) en Wissem El Mokhtari ((28), vijf Franse Syrië-strijders, de Nederlandse Syrië-strijder Zaid Koulliss, en de Marokkaan Abdelhafid Taghi (32).

Drie verdachten, Abdelhamid Abaaoud, Khalid Ben Larbi en Sofiane Amghar kwamen om het leven en voor vier mensen, waarbij de broer en moeder van Marouan El Bali, wordt de buitenvervolgingstelling gevraagd.

bron: Belga