Nederlandse regering informeert Tweede Kamer in de loop van de middag over aanslagen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Nederlandse regering trekt vanmiddag naar de Tweede Kamer om het parlement te informeren over "wat (ze) weet" in verband met de aanslagen in Brussel. Dat kondigden de ministers van Justitie Ard van der Steur en van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk aan voor de start van de ministerraad. Mogelijk werd zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui, die zich dinsdag opblies in Brussels Airport, vanuit Turkije naar Nederland uitgewezen. Wat er precies gebeurd is in het dossier-El Bakraoui, "dat zijn we nu heel grondig aan het uitzoeken", verklaarde van der Steur aan de camera's van NOS. "We zullen in de loop van de dag de Kamer informeren over wat we dan weten." Ook Plasterk zei dat de feiten nog worden uitgezocht.

Er is voorlopig nog geen duidelijkheid over de handel en wandel van El Bakraoui nadat hij eind juni vorig jaar niet opdaagde bij zijn justitieassitent. Zich maandelijks aanmelden was een van de voorwaarden voor zijn invrijheidsstelling in oktober 2014. El Bakraoui was tot tien jaar cel veroordeeld na een mislukte gewapende overval in 2010.

In juni 2015 werd El Bakraoui opgepakt in de Turkse stad Gaziantep, aan de grens met Syrië. Twee weken later werd hij op een vliegtuig gezet en uitgewezen, maar volgens minister van Justitie Koen Geens zou dat niet naar België, maar naar Nederland geweest zijn. Dat is de regering in Den Haag nu aan het uitzoeken.

Volgens de krant NRC zou een medewerker van de Belgische ambassade in Ankara Nederland van de uitwijzing op de hoogte hebben gebracht. Dat zou op 15 juli gebeurd zijn, een dag na de uitwijzing op 14 juli. Maar omdat de medewerker enkel de voor- en achternaam van de man doorgaf, en niet de reden waarom hij werd uitgezet of zijn geboortedatum of nationaliteit, zou dat het onderzoek hebben bemoeilijkt.

Intussen circuleert ook het gerucht dat Turkije El Bakraoui twee keer zou hebben uitgewezen: een keer in juli en een keer in augustus. Het debat in de Tweede Kamer over de zaak-El Bakraoui start om 17.30 uur.

bron: Belga