Amerikaanse justitie vervolgt Iraniërs voor hacken Amerikaanse banken

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse justitie heeft zeven Iraniërs en twee met het regime in Teheran gelieerde bedrijven in staat van beschuldiging gesteld voor hackeraanvallen tegen tientallen banken in de VS. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt. Het gaat om computeraanvallen gedurende 176 dagen in de periode 2011-2013, waarbij 46 financiële instellingen, waaronder toppers als de Bank of America het slachtoffer werden. Miljoenen mensen konden niet aan hun rekeneningen, het kostte tientallen miljoenen dollar om de schade te herstellen.

Minister van Justitie Loretta Lynch zei op een persconferentie dat de hacking de welvaart van de Amerikaanse economie bedreigde, net als de concurrentiepositie van de Amerikanen in een geglobaliseerde markt.

Eén hacker kreeg zelfs toegang tot de systemen van een dam buiten de stad New York. "Dit zijn geen gewone misdrijven, maar beredeneerde aanvallen van groepen die banden hebben met de Iraanse Revolutionaire Garde, specifiek erop gericht Amerika en zijn volk te treffen", zei procureur Preet Bharara.

De hackers werkten bij twee Iraanse computerfirma's. ITSecTeam en Mersad Company werkten beiden voor de Iraanse regering. Zij riskeren tot tien jaar cel, de hacker van de daminstallaties kan er nog vijf jaar bovenop krijgen.

Bron: Belga