Abdeslam weigert medewerking en wil naar Frankrijk

Lawyer Sven Mary arrives at the handling of the case of Salah Abdeslam before the council chamber in Brussels, Thursday 24 March 2016. The court will have to decide whether Abdeslam will remain lodged in jail. On 18 March suspects in the November 13th Paris terrorist attacks Salah Abdeslam and Amine Choukri (alias Mounir Ahmed Alaaj, both assumed to be fake names) were arrested during searches in Molenbeek. Last Tuesday the police was shot with heavy weapons during the searching of an apartment in Vorst - Forest, further investigation of the incident led to the arrest of the main fugitive Abdeslam on Friday. BELGA PHOTO DIRK WAEM

Salah Abdeslam werkt sinds de aanslagen niet meer mee met de Belgische speurders en wil zo snel mogelijk uitgeleverd worden aan Frankrijk. Dat heeft zijn advocaat Sven Mary laten weten.

Salah Abdeslam, de hoofdverdachte van de terreuraanslagen in Parijs in november, “heeft kennis gegeven van zijn wens om zo snel mogelijk naar Frankrijk te vertrekken”, dat heeft zijn advocaat Sven Mary donderdag meegedeeld bij het verlaten van raadkamer in Brussel. Tot nu toe had de verdachte zich tegen zijn uitlevering aan Frankrijk verzet.

Zijn cliënt wil ook niet meer spreken sinds de aanslagen van afgelopen dinsdag in de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek in Brussel. “Ik denk dat hij mij eerst wou zien vooraleer te spreken”, zegt Mary. Dinsdag zouden speurders Abdeslam bezocht hebben in de gevangenis, maar toen zou hij gezegd hebben dat hij niets wou zeggen voor hij zijn advocaat zag.

Zitting raadkamer uitgesteld

De raadkamer moest vandaag beslissen of Salah Abdeslam aangehouden blijft, maar de zitting werd uiteindelijk uitgesteld tot 7 april, zo deelde Mary nog mee. De advocaat heeft meer tijd gevraagd om het dossier te onderzoeken.

Daarnaast moest de raadkamer zich ook uitspreken over de verdere aanhouding van Amine Choukri en Abid Aberkane, die eveneens verdacht zijn in het onderzoek naar de aanslagen die in Parijs aan 130 mensen het leven hadden gekost. Ook die zitting werd op verzoek van de verdediging uitgesteld naar 7 april.

Foto Belga / D. Waem