Twee personen opgepakt bij huiszoekingen, ook testament van dader gevonden

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij de huiszoekingen gisteren in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel en Zaventem zijn twee personen opgepakt, waarvan er een inmiddels is vrijgelaten. Dat deelt het federaal parket mee. Ook is het testament gevonden van een van de daders. Nog opmerkelijk is dat er grote hoeveelheden explosief materiaal zijn aangetroffen in een appartement in Schaarbeek. Na een tip van een taxichauffeur, die zei dat hij drie verdachte personen had opgepikt in de Max Roosstraat 4 in Schaarbeek, voerde de politie daar een huiszoeking uit. In het gebouw werden 15 kilo TATP gevonden, hetzelfde type explosieven als gebruikt werd bij de aanslagen in Parijs. Verder lagen er 150 liter aceton, 30 liter zuurstofwater, ontstekingsmechanismen, een grote tas gevuld met vijzen en bouten, en ander materiaal om bommen te maken.

Twee andere huiszoekingen in de straat leverden niets op. Wel werd in een vuilnisbak in de straat nog een laptop gevonden met het testament van Ibrahim El Bakraoui, die zichzelf tot ontploffing bracht op de luchthaven van Zaventem. Hij zegt er onder meer in "niet meer te weten wat te doen", "overal gezocht te worden", "niet meer in veiligheid te zijn" en dat "als ze zich vereeuwigen, ze in een cel naast hem riskeren te eindigen".

Bij een vierde huiszoeking in Schaarbeek werd gisterenavond een persoon opgepakt. Ook in Haren werd een persoon voor verhoor meegenomen na een huiszoeking, maar die persoon is inmiddels al weer vrij.

bron: Belga