Brusselse regering prijst efficiëntie van brandweer

Brusselse regering prijst efficiëntie van brandweer

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en staatssecretaris van Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Cécile Jodogne (DéFI) hebben de efficiëntie van de brandweer geprezen bij de hulpverlening na de aanslagen op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek. Ze deden dat toen ze woensdag de hoofdzetel van de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (DBDMH) bezochten, aan de kazerne in Helihavenlaan. Vanmorgen had de eerste debriefing van de brandweer plaats. De hulpverleners kregen van zowel de Brusselse autoriteiten als de brandweer een positieve evaluatie. Staatssecretaris Jodogne prees met name de koelbloedige en snelle hulpverlening.

Zowat 220 brandweermannen van de kazerne in de Helihavenlaan werden dinsdag ingezet naar aanleiding van de aanslagen. Een honderdtal van hen was niet eens van wacht en was spontaan naar het werk gekomen. Toen het nieuws van de eerste aanslag op de luchthaven bekendraakte, werd onmiddellijk een ploeg gestuurd, nog voor er een vraag om versterking kwam van de Vlaamse collega’s. Daarna werd de hulpverlening voor de aanslag in de Brusselse metro vanuit de kazerne gecoördineerd.

De brandweermannen wijzen erop dat ze veel hadden geleerd uit de ontmoeting die ze drie weken geleden hadden met hun Parijse collega’s, die hun ervaringen na de aanslagen in november hadden gedeeld. Daarnaast zeggen ze dat ze ook goed voorbereid waren door onder meer de rampenoefening die op 25 februari in de Schuman-Josaphattunnel werd gehouden.

bron: Belga