Bondscoach Marc Wilmots wou in Brussel spelen

Bondscoach Marc Wilmots wou in Brussel spelen

Marc Wilmots had de oefeninterland van de Rode Duivels tegen Portugal ondanks de terreurdreiging liever in Brussel zien doorgaan. “Ik wou hier spelen”, verklaarde de bondscoach na de training in het Koning Boudewijnstadion. De wedstrijd zal nu in het Portugese Leiria om 19u45 (20u45 Belgische tijd) afgetrapt worden. “Ik wou thuis in Brussel spelen, als een reactie tegen de angst”, aldus Wilmots. “Na de verschrikkelijke gebeurtenissen in Brussel hadden we kunnen tonen dat het leven weer doorgaat. Je kan op twee manieren op de terreur reageren: ofwel pak je je leven terug op, ofwel neem je nooit nog een trein of een vliegtuig. Wel, ik laat niemand mijn leven voor mij bepalen en ik ben zeer zeker niet de enige die er zo over denkt.”

“Anderzijds respecteer ik natuurlijk de beslissing van de autoriteiten. Het is een belangrijke beslissing en hij die ze neemt, neemt veel verantwoordelijkheid. Ik heb alleen mijn mening gegeven en begrijp best dat we de veiligheidsdiensten niet nog meer moeten belasten. Ik had ook graag alle trainingen voor het publiek toegankelijk gemaakt, maar dat kan niet. De politie is momenteel met belangrijker zaken bezig.”

Wilmots maakte de terreur van nabij mee. Hij vertoefde op het moment van de explosies in het Crowne Plaza, vlakbij de getroffen luchthaven van Zaventem. “Mijn hele leven had ik nog niet zoveel ziekenwagens gezien. Maar wat mijn hart brak, was het trieste beeld van de mensen die met hun bagage weer verweesd op straat stonden nadat ze net een hel op aarde hadden meegemaakt. Ik was ook geschokt. Ik ben een patriot en kan het niet hebben dat men aan mijn land raakt. Onmiddellijk heb ik ook gedacht dat de wedstrijd van dinsdag tegen Portugal de bevolking weer wat hoop en levensvreugde zou kunnen teruggeven. Voor de moraal zou het goed zijn om te zien dat zo’n aanslagen niet alles kapotmaken, dat zelfs als ook het nationale team zo’n beetje van dag tot dag moet leven, het wel nog klaarstaat om het volk spektakel, overwinningen en plezier te schenken.”

Wilmots is dan ook blij dat de wedstrijd alsnog gespeeld wordt. “Ik wil de Portugese voetbalbond daarvoor bedanken. Zij hebben het op zich genomen om in enkele dagen een evenement te organiseren dat normaliter meerdere maanden voorbereiding vergt. Ook voor de omkadering van ons team is het uiteraard niet evident om de praktische zaken voor zo’n verplaatsing even snel te regelen. Mijn spelers hebben er alvast nog zin in. Ik wou hen niets verplichten en heb hen zelf de keuze gelaten. Ze hadden twee uur bedenktijd en niemand heeft afgezegd. Eens te meer een bewijs dat we echt een hechte familie zijn.”

“Dat merkte je ook weer aan hun enthousiasme op de training. We hebben dik anderhalf uur getraind. Alleen Thorgan Hazard deed niet mee. Hij heeft een bloeduitstorting in de kuit. Normaal gezien moet hij over een dag of twee al weer fit zijn. Christian Bentéké heeft wat last aan de knie en Björn Engels aan de hamstrings, maar zij trainden wel mee. We spelen nu op verplaatsing, maar gaan nog altijd voor een goed resultaat. Een zege voor eigen publiek was mooi geweest, maar ook ginder willen we zeker niet verliezen.”

bron: Belga