Broers El Bakraoui zitten achter aanslagen Brussel, een verdachte wordt ondervraagd

Ibrahim El Bakraoui is officieel geïdentificeerd als één van de zefmoordterroristen van de luchthaven. Ook de ramp in metrostation Maalbeek was een zelfmoordaanslag. De tweede broer Khalid blies zichzelf op, bevestigt het federaal parket.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

 Een vierde verdachte werd gisteren ook opgepakt.  

Ibrahim El Bakraoui is officieel herkend als dader op de foto van de verdachten in de vertrekhal in Zaventem. Het parket vond vingerafdrukken in een woning in Schaarbeek. Hij zou zichzelf opgeblazen hebben op de luchthaven. Zijn broer Khalid is verantwoordelijk voor de aanslag in de metro in Maalbeek. De zelfmoordterrorist zorgde voor een ontploffing in het tweede treinstel. De broers staan bekend als notoire gangsters.

Over de twee andere personen die op de verdachtenfoto van Zaventem stonden is maar weinig geweten. De linkse man op de foto heeft zichzelf opgeblazen, maar kon nog niet geïdentificeerd worden. De derde man, met witte jas en hoed, is gevlucht nadat hij een grote zak met explosieven in de vertrekhal achterliet. "De derde verdachte liet een grote zak achter en verliet de luchthaven voor de twee explosies. Achteraf bleek het om de zwaarste lading te gaan",  bevestigt federaal procureur Frédéric Van Leeuw op een persconferentie. Kort na aankomst van ontmijningsdienst DOVO ontplofte de zak als gevolg van de grote instabiliteit van de explosieven. Daarbij raakte niemand gewond.

De derde verdachte wordt nog actief opgespoord. Sommige media berichtten dat het om Najim Lachraaoui zou gaan, en dat hij woensdag werd opgepakt, maar alvast dat laatste ontkent het parket. Na onderzoek bleek ook dat er in de vertrekhal geen vuurwapens werden teruggevonden van de daders.

Tip van taxichauffeur

Gisterenavond werden er in Schaarbeek verschillende huiszoekingen uitgevoerd. De veiligheidsdiensten werden ingelicht door een taxichauffeur, die zich spontaan had aangemeld nadat hij vermoedde dat hij de daders had getransporteerd. In het huis waar de taxichauffeur de daders had opgehaald, werden verschillende materialen gevonden om bommen te maken. Twee andere huiszoekingen in de buurt waren negatief. Er werd in de buurt van het huis waar bommaterialen gevonden werden, een laptop gevonden. Daarop stond een testament van Ibrahim El Bakhraoui.

Verdachte opgepakt

Een vierde persoon werd gisterenavond opgepakt. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel en wordt momenteel ondervraagd door de veiligheidsdiensten. Over wie het gaat, is voorlopig nog niet duidelijk. Bij een latere, vijfde huiszoeking, in Haren, werd ook iemand opgepakt, maar die persoon is intussen terug vrijgelaten.

"Er zijn een aantal personen die betrokken zijn bij de aanslagen van gisteren, die nog niet gearresteerd zijn. Meer kan ik daar niet over zeggen in het kader van het gerechtelijk onderzoek. Het ligt immers voor de hand dat terroristen kunnen meeluisteren en dat bronnen niet in gevaar mogen worden gebracht ", klinkt het op de persconferentie van het OCAD.