“Wees eerlijk met informatie tegenover je kinderen”

Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel heeft Child Focus een bericht op zijn website geplaatst met tips over hoe je best met je kinderen praat over een dergelijk moeilijk onderwerp. “Kinderen horen ook nieuwsberichten, lezen artikels in de krant of online, kijken ook televisie. Vanaf een bepaalde leeftijd is hen weghouden van slecht nieuws niet mogelijk en ook niet wenselijk”, klinkt het. “We mogen kinderen niet laten opgroeien in een gouden kooi.” Child Focus raadt aan om peuters en kleuters wel zoveel mogelijk af te schermen van info en beelden, maar verder steeds in te gaan op vragen van waarmee kinderen zitten. Bij wat oudere kinderen hoef je daar trouwens niet op te wachten, klinkt het, maar kan je best zelf concrete nieuwsberichten aangrijpen om een gesprek aan te snijden.

“Probeer je eigen emoties en angsten eerst onder controle te krijgen”, stelt de organisatie alvast. “Zo niet, zou dit kinderen het gevoel kunnen geven dat ouders hen ook niet kunnen beschermen.” Verder kan je volgens Child Focus best zo eerlijk mogelijk antwoorden op vragen, zo eenvoudig mogelijke taal gebruiken en de tijd nemen voor een uitgebreid en rustig gesprek.

Wat angst voor mensen die het niet goed menen betreft, raadt Child Focus aan om alles in het juiste perspectief te plaatsen en terug te grijpen naar een concrete situatie waarin iemand die je niet kende je hielp. “Maak je kinderen zeker niet bang voor vreemden, dat zal hen nog angstiger en ongeruster maken”, luidt het. “Maar vertel hen ook dat als ze zich ergens of bij iemand niet op hun gemak voelen, ze snel het gezelschap moeten zoeken van iemand die ze vertrouwen.” Child Focus adviseert ook nog om vaste routines niet aan te passen omwille van je eigen ongerustheid.

bron: Belga