Openbaar leven valt stil in Brussel

Brussel – maar ook de rest van ons land – is opgeschrikt door terreuraanslagen op de luchthaven Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek. Daarbij vielen zeker 34 doden en enkele tientallen gewonden. Het openbaar vervoer in de hoofdstad is stilgevallen, het gsm-netwerk is overbelast en er zijn 225 militairen extra naar Brussel geroepen na verhoging van het dreigingsniveau naar 4. In de hoofdstad wordt iedereen gevraagd om te blijven waar hij of zij zich bevindt. Familie en vrienden van potentiële slachtoffers en reizigers kunnen met vragen terecht op het nummer 1771. Mensen die in Brussel of op de luchthaven zijn, kunnen op ikbenveilig.rodekruis.nl/brussel aangeven dat ze in veiligheid zijn. Op diezelfde site kunnen familieleden en vrienden van mensen terecht om te weten te komen of hun vrienden veilig zijn.

Telefoneren in Brussel is moeilijk omdat enkele gsm-masten overbelast zijn. Wie geen dringende telefoons moet doen, wordt gevraagd om voorlopig familie of vrienden te waarschuwen via internet.

Het vliegverkeer op Zaventem is stilgevallen, het veiligheidsniveau op de Vlaams regionale luchthavens staat momenteel op niveau 4 en het provinciaal crisiscomité van Vlaams-Brabant vraagt dat niemand nog naar de luchthaven van Zaventem gaat.

Verschillende delen van Brussel zijn dicht voor het verkeer en alle metrostations en de Brusselse treinstations zijn dicht. Daardoor ondervindt ook het internationale treinverkeer grote hinder. Alle hogesnelheidstreinen van Eurostar en Thalys zijn geannuleerd.

Tal van openbare gebouwen in Brussel houden dinsdag de deuren dicht. De justitiegebouwen rond het Poelaertplein zijn toe en ook de musea sluiten de deuren. De IKEA-warenhuizen van Zaventem en Anderlecht zijn gesloten, Kinepolis is toe en in concertzaal Ancienne Belgique zijn de concerten afgelast. Een aantal winkels heeft beslist niet te openen. De Zuidertoren naast het station Brussel-Zuid is ontruimd, de openbare markten in Brussel-Stad blijven gesloten en de productie bij Audi Brussels ligt dinsdagmiddag volledig stil.

Het Vlaams parlement schort de werking vandaag op. Alle commissies worden afgelast.

bron: Belga