Oekraïense gevechtspilote Nadia Savtsjenko veroordeeld tot 22 jaar werkkamp

De Oekraïense gevechtspilote Nadia Savtsjenko is door een rechtbank in het Zuid-Russische stadje Donetsk aan de grens met Oekraïne in een omstreden moordproces veroordeeld tot 22 jaar werkkamp. Dat meldt het persagentschap Tass.
De rechtbank had de 34-jarige vrouw maandag al schuldig bevonden wegens de moord op de twee Russische televisiejournalisten van de openbare omroep, Igor Kornelioek en Anton Volosjin, op 17 juni 2014 in Loegansk in het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne. Rechter Leonid Stepanenko bevestigde dinsdag dat de rechtbank geen enkele reden ziet om de getuigen niet te geloven. Savtsjenko, die in eigen land is uitgegroeid tot een symbool van het verzet tegen Rusland, ontkende alle beschuldigingen.

Het proces eindigde in chaos. Op het ogenblik dat de rechter het verdict aankondigde, begon Savtsjenko luidkeels een traditioneel Oekraïens lied te zingen om de rechter te overstemmen. Volgens haar advocaat Nikolaï Polozov werd ze schuldig bevonden aan alle tenlasteleggingen, met name moord, moordpoging en het illegaal oversteken van de grens.
Omdat de pilote sinds eind juni 2014 in Rusland in de cel zit, wordt de rest van haar gevangenisstraf becijferd op ongeveer 20 jaar. De openbare aanklager had in totaal 23 jaar werkkamp gevorderd.

Oekraïne protesteerde tegen het geding. Savtjsenko had vooraf een beroep tegen het vonnis uitgesloten. Al maanden werd er over een mogelijke ruil tegen in Oekraïne opgesloten Russen gespeculeerd. Nu stelde president Petro Porosjenko dinsdag voor om haar in te ruilen tegen twee Russische militairen, die in een Oekraïense gevangenis zitten “wegens hun deelneming aan de militaire agressie tegen Oekraïne”.

Rusland staat wegens het omstreden proces op internationaal vlak zwaar onder druk. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier wil woensdag van een bezoek aan Moskou gebruikmaken om de zaak bij de Russische regering aan te kaarten.

Bron: Belga