Brusselse ziekenhuizen in staat van paraatheid

De grote ziekenhuizen in Brussel hebben het bijzonder druk na de aanslagen eerder vanochtend op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek. Elke zorginstelling is op de hoogte gebracht van het rampenplan en er is bijkomend personeel opgeroepen. Op de spoeddienst van het Eramusziekenhuis in Anderlecht is dubbel zoveel personeel aanwezig als normaal. Het universitair ziekenhuis kreeg in de loop van de dag veertien gewonden binnen van de aanslagen. De toestand van acht van die veertien wordt beschouwd als urgentieniveau 1 (zware verwondingen), voor drie geldt urgentieniveau 2 en voor de drie overige urgentieniveau 3. Als universitair ziekenhuis beschikt het Erasmusziekenhuis over alle chirurgische specialisaties en heeft het een erg performante en uitgebouwde dienst intensieve zorgen. De Anderlechtse zorginstelling staat daarom ook vooraan als het gaat om de opvang van slachtoffers.

“De hulpdiensten zijn erg actief geweest wat betreft de verspreiding van de slachtoffers”, aldus het hoofd van de spoeddienst, Christian Melot. Die gaat ervan uit dat in de loop van de namiddag nog slachtoffers zullen worden binnengebracht.

De universitaire ziekenhuizen Saint-Luc in Brussel kregen elf gewonden binnen. Ook daar is het personeel op de hoogte dat er in de loop van de dag mogelijk een stroom patiënten volgt. Er is een crisiscel opgericht om de naasten van de slachtoffers op te vangen.

Bij het Europa Ziekenhuis Sint Michiel, kortbij het metrostation van Maalbeek, kwamen nog eens zeventien gewonden binnen. “Er is capaciteit vrijgemaakt om alle patiënten op te kunnen vangen, onder meer door een uitbreiding van de afdeling intensieve zorgen”, zegt Jef Peeters, algemeen directeur van de Europa Ziekenhuizen. “Iedereen kan gepast worden opgevangen.”

Daarnaast waren aan het UZ Brusel in Jette rond de middag al een zevental mensen binnengebracht. Ook daar levert de opvang geen capaciteitsproblemen op. “We hebben meteen operatiezalen vrijgemaakt voor de slachtoffers, onder meer door niet-dringende operaties uit te stellen”, zegt woordvoerster Ellen Coopman.

bron: Belga