Zo kun je meten hoeveel slaap je nodig hebt

Hoewel het weekend er is om uit te slapen, kampen veel mensen in het begin van de week nog steeds met slaaptekort. Daarom kan het nuttig zijn om eens uit te vissen hoeveel uur jij in bed moet liggen om uitgerust te zijn.
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

"Dat slaapduur afhankelijk is van leeftijd weten we allemaal. Baby's slapen het grootste deel van de dag, peuters doen nog een siësta, op de lagere school leeftijd wordt helemaal geen middagdutje meer gedaan", legt slaapexpert Hans Hamburger uit in de Telegraaf.

Tot 12 jaar moeten kinderen gemiddeld 11 uur slapen. Vanaf dan daalt dat tot 9 à 10 uur nachtrust, een slaapduur die men nodig heeft tot de leeftijd van 25 jaar.

Na het 25ste levensjaar wordt de benodigde slaapduur iets korter en varieert die tussen de 6,5 en 8,5 uur, met een gemiddelde van 7,5 uur.

Na het 12e jaar wordt de slaapduur langzaam wat korter en daalt tot tussen de negen en tien uur slaap, die uren heeft men nodig tot een leeftijd van ongeveer 25 jaar.

Activiteit en licht

Slaap is niet alleen afhankelijk van de leeftijd, maar ook van de hoeveelheid activiteit overdag. Hoe meer je bezig bent - zowel lichamelijk als geestelijk - des te meer slaap je nodig hebt. Bovendien bevordert de blootstelling aan daglicht overdag de slaapduur en slaapkwaliteit 's nachts. Mensen die zeggen dat ze genoeg hebben aan slechts enkele uren slaap, houden dat niet lang vol en lassen vaak een powernap in.

Meten is weten

Hoe kan je nu meten hoeveel uur je moet slapen om goed uitgerust te zijn? Een ideaal moment om dat uit te zoeken is op vakantie.

's Avonds zorg je voor weinig licht en schakel je alle schermapparaten zoals televisie, computers, tablets en smartphones uit. Lees een boek bij een klein lampje en wacht tot je moe en slaperig wordt. Zet geen wekker zodat je 's morgens vanzelf wakker wordt.

Doe dit vijf dagen achtereen, dan weet je bij benadering hoeveel je gemiddelde slaapduur is. Probeer vervolgens de tijd die je nodig hebt ook gedurende de werkweek te benaderen.

 

Foto Pixabay