Nederland boven bij genomineerden Gouden Poëziemedaille

De jury van de Gouden Poëziemedaille, die de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel bekroont van de afgelopen twee jaar, heeft drie bundels geselecteerd voor de editie van dit jaar. De drie bundels werden geschreven door Nederlanders. De geselecteerden zijn: Hans en Monique Hagen (“Nooit denk ik aan niets”), Ted van Lieshout (“Rond vierkant vierkant rond”) en Bette Westera (“Doodgewoon”). Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met de Gouden Poëziemedaille, een kinderjury kent drie Poëziesterren toe. De kinderjury bestaat uit meer dan 8.000 schoolkinderen – samen 418 klassen – die de gedichten in de klas lezen en per graad een Poëziester toekennen aan het beste gedicht. Zowel kleuters als kinderen van de lagere school stemmen mee.

De winnaar wordt bekendgemaakt op de Boekenbeurs in Antwerpen in november.

Een gedicht uit de winnende dichtbundel wordt verwerkt in een lied, het Poëziemedaillelied. Van de bekroonde bundel en van de vier gedichten gekozen door de kinderen wordt een poster gemaakt en verspreid naar alle lagere scholen.

Poëziecentrum en CANON Cultuurcel reiken de Kinderpoëzieprijs uit. De vorige – en eerste – editie werd gewonnen door Edward van de Vendel met de bundel “Ik juich voor jou”.

bron: Belga