Files doen reistijden in Gent (17 pct) en Brugge (15 pct) oplopen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De verkeerscongestie zorgt ervoor dat autogebruikers in Gent 17 pct aan hun reistijd moeten toevoegen om op hun bestemming te geraken en 15 pct in Brugge. Uit de recentste TomTom Traffic Index blijkt dat Brussel de drukste stad in België blijft. Brussel heeft een congestiecijfer van 35 pct, gevolgd door Antwerpen (26 pct), Luik (21 pct), Namen en Charleroi (18 pct), Gent en Brugge. In vergelijking met 2014 zijn de files in Brussel en Charleroi met telkens 2 pct gestegen, in Luik met 4 pct. Iets minder druk was het in Namen (-4 pct), Antwerpen en Brugge (-2 pct) en Gent (-1 pct). Dinsdagmorgen blijken de drukste ochtendspitsen, enkel in Antwerpen is het op maandagmorgen even druk. De avondspits varieert, maar in vijf van de zeven steden is donderdag best te mijden.

Gent is nieuw in de Traffic Index. Autobestuurders moeten gemiddeld 17 pct extra tijd toevoegen voor een ritje naar de stad. Nieuwkomer Brugge in de lijst heeft een congestiecijfer van 14 pct. Over de taalgrens, in Namen en Charleroi, zijn autobestuurders 18 pct langer onderweg door files.

Wereldwijd is de verkeerscongestie met 13 pct gestegen. Mexico City is wereldwijd de drukste stad, gevolgd door Bangkok en Istanbul. De verkeerscongestie steeg in Noord-Amerika met zeventien pct, in Europa met slechts twee pct. In Europa zijn tien steden drukker dan Brussel, dat overigens net na Parijs op het lijstje staat.

Voor de berekening van haar "Traffic Index" maakt gps-fabrikant TomTom gebruik van data uit 295 steden in 38 landen en alle continenten. Wereldwijd zijn er 12 'profile cities' (waaronder Gent) die zelf de resultaten konden inkijken en feedback formuleren op basis van hun lokale verkeersexpertise.

bron: Belga