Eerste speeddate met politici in Vlaams parlement

In het Vlaams parlement heeft een honderdtal Vlamingen een speeddate met politici gehad. Het ging om het eerste evenement van ‘Hallo Politici’, het initiatief waarbij burgers via een online platform vragen kunnen stellen aan ministers en parlementsleden. De initiatiefnemers zijn zeer tevreden over de respons en willen alleszins tot de verkiezingen van 2019 doorgaan met hun bugerdemocratie. Sinds mei 2015 kunnen burgers via Hallopolitici.be hun vragen stellen. Bedoeling is om de rechtstreekse dialoog tussen burgers en politici – ook buiten verkiezingsperiodes – aan de gang te houden. Minstens één keer per jaar willen de organisatoren, onder meer vzw De Wakkere Burger, ook een speeddate organiseren. “Ik voorspel alvast dat er steeds meer politici zullen beginnen deelnemen naarmate de verkiezingen naderen”, zei Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans maandag.

Tijdens het eerste evenement, rond het thema Vluchtelingen, kon onder meer worden gepraat met Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken. “Hoe wil u het tekort aan woningen voor erkende vluchtelingen opvangen”, wilde Nozizwe weten. Simpel, vond Van Grieken. “Slechts twee procent van de vluchtelingen raakt hier: degene die kapitaalkrachtig genoeg zijn om een mensensmokkelaar te betalen. Waarom zouden wij hen een woning moeten geven? Ik voel me overigens enkel verplicht om solidair te zijn met Vlamingen”, aldus de voorzitter.

Europees parlementslid Sander Loones (N-VA) kreeg van Dries de vraag in welk opzicht deze vluchtelingencrisis verschilt van de eerdere. “Ik denk oprecht dat dit de grootste asielcrisis is sinds de Tweede Wereldoorlog”, antwoordde Loones. “Deze keer zal zestig procent van de asielzoekers worden erkend, terwijl dat vroeger twintig procent was. We ondervinden de weerslag van het Merkel-beleid.”
Morgen wordt een tweede debat georganiseerd, rond Klimaat. Dan komen onder meer staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld) en Kamerlid Kristof Calvo (Groen) naar het parlement. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

bron: Belga