Bourgeois: “Jammer dat journaal flessengooiende jongeren in Molenbeek niet uitzond”

“Het is voor mij een zeer schrikwekkend beeld dat na de arrestatie van Salah Abdeslam spontaan tweehonderd jongeren van allochtone origine samentroepten om onze politie met stenen en flessen te bekogelen. Het is jammer dat we daar op de nationale televisie om 19 uur niets over gezien hebben.” Dat zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois bij een speech voor de Vereniging voor Internationale Relaties (VIRA) in Brussel. “Het wijst er op dat er een aparte samenleving is ontstaan onder onze ogen. Een samenleving die de pluralistische waarden niet deelt van de onze, waar iedereen gelijke rechten heeft. Dat is angstwekkend”, aldus de minister-president.

De oplossing is deels te vinden in het onthaal van nieuwkomers, vindt hij. “Vanaf dag één moeten we lijnen durven trekken, we moeten assertiever durven zijn. Je hebt gelijke rechten, maar ook gelijke plichten. Als iemand die waarden niet deelt, hebben we geen gedeelde toekomst. We zijn met zijn allen te weinig assertief geweest, vrees ik, en dan zie je dat er een gemeenschap ontstaat die zich keert tegen de politie.”

Bourgeois wil tegen de Vlaamse feestdag, op 11 juli, een Vlaamse visienota over de toekomst van de Europese Unie presenteren. “Daarin ga ik ook veel aandacht aan dit ontwerp schenken”, zegt hij maandag. “Dit is een Unie van waarden en normen.”

bron: Belga