"Niet passend dat Belgisch minister van Justitie reageert op Franse procureur"

door
Belga
Leestijd 1 min.

"Het zou niet gepast zijn voor een Belgisch minister van Justitie om iets te zeggen over een Franse procureur". Dat zei minister van Justitie Koen Geens vandaag in De Zevende Dag (Eén) in een reactie op de advocaat van Salah Abdeslam, Sven Mary. Die wil namens zijn cliënt een klacht indienen tegen de procureur van Parijs die verklaarde dat Abdeslam tijdens zijn verhoor door Belgische speurders gezegd had dat hij zichzelf op 13 november wilde opblazen, maar dat uiteindelijk niet deed. Volgens Mary is hierdoor het geheim van het onderzoek geschonden. Koen Geens sprak niet over een uitlevering van Salah Abdeslam, maar over een overdracht in het kader van een Europees aanhoudingsmandaat. Daarover beslist de rechterlijke macht, niet de minister. Volgens de minister van Justitie gaat het over "één van de parels van de Europese samenwerking" van de rechterlijke macht, die correct moet worden toegepast. Hij rekent erop dat alles zal verlopen met respect voor de rechten van de verdediging.

Wat de duur van de procedure betreft, herinnerde de minister eraan dat er drie termijnen van 15 dagen zijn: voor de raadkamer, voor de kamer van inbeschuldigingstelling en voor het Hof van Cassatie.

Op de klacht van Mary of de verklaring dat Salah Abdeslam zijn uitlevering zou aanvechten, wilde minister Geens niet ingaan. Maar hij pleitte ervoor dat iedereen zijn deontologie correct toepast, inzake loyauteit, maatschappelijke verantwoordelijkheidszin en geheimhouding.

bron: Belga