Aanslag Istanboel – Daders moeten berecht worden met respect voor mensenrechten

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft de aanslag van zaterdag in een winkelwandelstraat in de Turkse grootstad Istanboel veroordeeld. Hij wijst er wel op dat de daders berecht worden “met respect voor de verplichtingen die samengaan met de mensenrechten”. Bij de aanslag in een winkelwandelstraat in Ankara kwamen vijf mensen om het leven: de dader, een Iraniër en drie Israëliërs. Het Witte Huis meldde vrijdag dat onder de doden ook twee Amerikanen waren, maar gaf niet aan of het gaat om slachtoffers met de dubbele nationaliteit, of of de dodentol is opgelopen.
Ban biedt in een persbericht zijn medeleven aan de families van de slachtoffers, en veroordeelt de aanslag, die “de laatste is in een reeks recente terroristische aanslagen in Turkije”.
In Turkije vonden sinds de zomer al verschillende aanslagen plaats, die werden toegeschreven aan terreurgroep Islamitische Staat of de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Vorige week nog kwamen 35 mensen om het leven bij een zelfmoordaanslag in de hoofdstad Ankara. Die werd opgeëist door een splintergroep van PKK. De aanslag van zaterdag werd nog niet opgeëist, maar volgens de media is de dader een 33-jarige IS-aanhanger.
Ban Ki-moon waarschuwde nog dat “de daders van deze vreselijke gewelddaad voor het gerecht moeten verschijnen, met respect voor de verplichtingen die samengaan met de mensenrechten”. Turkije krijgt regelmatig kritiek over zijn autoritair beleid en de povere mensenrechtensituatie.

bron: Belga