"Geef elke Europeaan 1.000 euro"

Geef elke Europeaan 1.000 euro om de economie terug op gang te trekken». Het lijkt een controversieel idee, maar steeds economen zijn ervoor gewonnen.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Peter Praet, een Belgische topman van de Europese Centrale Bank (ECB), is één van hen, net zoals econoom Paul De Grauwe. "De voortdurende renteverlagingen hebben niet het gewenste effect. Mocht ik Mario Draghi zijn, zou ik het doen. Nu probeert men geld in het systeem te krijgen via de banken. Maar die zijn te conservatief om het naar de economie door te sluizen. Geld gewoon aan de burgers geven zou dus veel efficiënter zijn", betoogt De Grauwe in Het Nieuwsblad.

Het idee is niet nieuw. Milton Friedman, de Nobelprijswinnaar Economie, deed ooit de suggestie de economie op gang te trekken door gewoon geld uit een helikopter te strooien. Het achterliggende idee was dat mensen dat geld daarna meteen zouden uitgeven.

Ook Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING, is enthousiast. "Je geeft de economie inderdaad een duwtje in de rug, maar dan moet je er wel voor zorgen dat het geld niet gewoon opgepot wordt", klinkt het. Tegelijk acht hij het voorstel weinig realistisch. "Ik kan me niet inbeelden dat landen als Duitsland, Finland of Nederland mee op de kar zouden springen. Die vinden nu al dat de ECB zijn mandaat te buiten gaat", besluit hij.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook risico's aan dit voorstel verbonden. Zo kan het nu al wankele consumentenvertrouwen opnieuw een deuk krijgen door een dergelijke maatregel. Bovendien moet het probleem aan de kern aangepakt worden en blijven hervormingen en investeringen in infrastructuur broodnodig.