Advocaat Salah Abdeslam dient klacht in tegen procureur van Parijs

De procedureslag rond de uitlevering en verdediging van Salah Abdeslam is begonnen. Sven Mary, de advocaat van de terreurverdachte, gaat een klacht indienen tegen procureur van Parijs, François Molins.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Molins citeerde zaterdagavond tijdens een persconferentie delen van het verhoor van Abdeslam door de Belgische speurders. Zo onthulde hij dat Abdeslam zichzelf op 13 november wilde opblazen aan het Stade de France, maar op zijn stappen terugkwam. Volgens Mary houdt het voorlezen van een deel van het verhoor van zijn cliënt tijdens een persconferentie een schending in van het geheim van het onderzoek.

Wettelijke uitzondering

Pierre Chomé, advocaat en professor aan de ULB, wijst erop dat de Belgische wetgeving een uitzondering voorziet op het geheim van het onderzoek. «De klacht heeft weinig kans op slagen. De wet Franchimont, die de strafrechtelijke procedure regelt, voorziet dat de procureur tegenover de pers een stand van zaken kan opmaken over een bepaald dossier.»

Mary zou de klacht tegen Molins in Frankrijk kunnen indienen en tegen de Franse staat kunnen richten, mocht blijken dat de procureur strafrechtelijke immuniteit geniet, zoals dat in België het geval is, voegt Pierre Chomé eraan toe.

Foto Belga / A. Belot