Advocaat Salah Abdeslam dient klacht in tegen procureur van Parijs

Sven Mary, Abdeslam's lawyer, talks to the press after a meeting with his client at the Federal police headquarters in Brussels, Saturday 19 March 2016. Yesterday Salah Abdeslam and Amine Choukri were admitted to the hospital after being injured and arrested during searches, today they were taken to the Federal Police Headquarters for questioning. Abdeslam is considered one of the main suspects in the November 13th Paris terrorist attacks. Amine Choukri is also a suspect in those attacks. Police investigation since Tuesday's shooting in Vorst - Forest, led to Friday's arrestations. BELGA PHOTO AURORE BELOT

De procedureslag rond de uitlevering en verdediging van Salah Abdeslam is begonnen. Sven Mary, de advocaat van de terreurverdachte, gaat een klacht indienen tegen procureur van Parijs, François Molins.

Molins citeerde zaterdagavond tijdens een persconferentie delen van het verhoor van Abdeslam door de Belgische speurders. Zo onthulde hij dat Abdeslam zichzelf op 13 november wilde opblazen aan het Stade de France, maar op zijn stappen terugkwam. Volgens Mary houdt het voorlezen van een deel van het verhoor van zijn cliënt tijdens een persconferentie een schending in van het geheim van het onderzoek.

Wettelijke uitzondering

Pierre Chomé, advocaat en professor aan de ULB, wijst erop dat de Belgische wetgeving een uitzondering voorziet op het geheim van het onderzoek. «De klacht heeft weinig kans op slagen. De wet Franchimont, die de strafrechtelijke procedure regelt, voorziet dat de procureur tegenover de pers een stand van zaken kan opmaken over een bepaald dossier.»

Mary zou de klacht tegen Molins in Frankrijk kunnen indienen en tegen de Franse staat kunnen richten, mocht blijken dat de procureur strafrechtelijke immuniteit geniet, zoals dat in België het geval is, voegt Pierre Chomé eraan toe.

Foto Belga / A. Belot