Davutoglu en Europeanen clashen over Koerdische kwestie

Na de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft ook premier Ahmet Davutoglu vandaag uitgehaald naar de Koerdische manifestaties die plaatsvonden in de marge van de Europees-Turkse top in Brussel. Premier Charles Michel en de EU-leiders dienden hem stevig van repliek. Vanochtend had Erdogan vanuit Turkije felle kritiek geuit op de Europese Unie omdat ze niet streng genoeg zou optreden tegen pro-Koerdische demonstranten in Brussel. Enkele uren later deed Davutoglu er op de afsluitende persconferentie in Brussel nog een schepje bovenop.

“Ik ben ontgoocheld dat, terwijl 78 miljoen Turken rouwen om de dood van 35 medeburgers, dezelfde terroristische organisaties met dezelfde vlaggen en symbolen de kans krijgen om buiten dit gebouw terreuractiviteiten te ondersteunen”, verwees Davutoglu naar de recente aanslag in Ankara, die is opgeëist door de Koerdische Vrijheidsvalken, een afsplitsing van de PKK.

Volgens Davutoglu bestaat er “geen verschil tussen IS, de PKK of DHKP-C”. “Indien u in de schoenen van Erdogan of mezelf zou staan,” zo vervolgde de eerste minister, “hoe zou u zich voelen wanneer er symbolen en vlaggen van IS in de straten te zien zijn?”

De uithaal van Davutoglu, die binnenskamers ook al had gebotst met de Belgische premier Charles Michel, ontlokte een stevige repliek van Europees president Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

“Ten aanzien van België zijn hier excessieve verklaringen uitgesproken die ik met kracht verwerp, want België is een eerbaar land en een grote natie”, zo verklaarde Juncker. Ook Tusk sprong in de bres. “Het is geen toeval dat Europa de voornaamste bestemming van vluchtelingen blijft, want we zijn het meest open en tolerante continent ter wereld en dat willen we blijven.”

Davutoglu onderstreepte even later dat hij geen specifiek land wou aanvallen. “Ik wil mijn respect voor België en het Belgische volk onderstrepen”, aldus de Turkse premier.

bron: Belga