Van dansen word je slimmer

Dansen houdt niet alleen je lichaam fit, het is ook goed voor de werking van je hersenen. Hier zijn drie effecten die dansen heeft op je brein. Lees ze even door en schud die benen dan maar los!


1. Dansen bevordert de intelligentie

Slimme mensen kunnen snel beslissingen nemen. Om je mentale reacties scherp te houden, kun je jezelf trainen in snel keuzes maken. Dansen is daar een ideale activiteit voor, want het dwingt je om zonder lang na te denken te kiezen voor links of rechts, op of onder, achter of voor.

2. Dansen stimuleert je geheugen

Uit een studie blijkt dat dansen – anders dan activiteiten als lezen, fietsen of zwemmen – dementie afremmen. Iets nieuws leren, zoals je bij dansen bijna continu doet, zorgt er namelijk voor dat je meer zenuwbanen in je hersenen aanmaakt. Logischerwijs houd je ook meer zenuwbanen over als die bij anderen afsterven door ouderdom.

3. Dansen helpt tegen duizeligheid

Benieuwd waarom balletdansers nooit duizelig zijn tijdens en na hun pirouettes? De dansers passen een speciale techniek toe – ‘spotting’ genoemd – tijdens het draaien. Bovendien blijkt uit onderzoek dat hun hersenstructuur anders is dan die van niet-dansers. Door de jarenlange training leren zij signalen van het evenwichtsorgaan te onderdrukken, waardoor ze minder snel én minder lang duizelig zijn.