EU-top – Leiders stemmen violen voor komst Turkse premier

De Europese leiders beraden zich donderdagavond nog steeds over een gemeenschappelijke marsrichting om de ultieme onderhandelingen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu over een akkoord voor de aanpak van de vluchtelingencrisis aan te vatten. Volgens een diplomatieke bron lijkt het er niet op dat Europees president Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in de nacht van donderdag op vrijdag nog een gemeenschappelijk standpunt van de 28 lidstaten zullen presenteren aan Davutoglu, die omstreeks middernacht in Brussel wordt verwacht.
Het overleg tussen Tusk, Juncker en Davutoglu zal volgens de bron pas vrijdagochtend plaatsvinden. Daardoor zal ook het voor vrijdag om 10.00 uur geplande ontbijt met Davutoglu uitgesteld worden, of geruisloos overgaan in een lunch of diner. Oorspronkelijk was het de bedoeling van Tusk dat de Europese leiders en Davutoglu tijdens dat ontbijt het akkoord zouden bezegelen.
Toch hebben diplomaten er vertrouwen in dat de leiders het donderdag eens zullen raken over een gemeenschappelijk aanbod aan Ankara. Aan het ontwerpakkoord zijn volgens insiders alvast nog geen fundamentele wijzigingen aangebracht. Wel is onder meer nog scherper gesteld dat Ankara eerst aan alle criteria moet voldoen vooraleer de visumplicht voor Turkse burgers kan opgeheven worden.
Europa en Turkije praten over een akkoord dat het ‘business model’ van de mensensmokkelaars doorbreekt. Turkije toont zich bereid alle illegaal in Griekenland aankomende migranten terug te nemen, op voorwaarde dat de Europeanen voor elke heropname van een Syrische vluchteling een andere Syriër uit Turkse vluchtelingenkampen hervestigen. Dat moet migranten ontraden de oversteek naar Griekenland te maken.

bron: Belga