Drie Turkse universitairen aangehouden voor ondertekenen pro-Koerdische petitie

De Turkse justitie heeft dinsdag drie universitairen aangehouden op verdenking van “terroristische propaganda”. Ze ondertekenden een petitie tegen het geweld van het leger bij diens operaties tegen de Koerdische rebellen, zo berichten de media.
Volgens persbureau Dogan heeft de rechtbank van Istanboel, op verzoek van de procureur, de arrestatie bevolen van Esra Munger, professor aan de Bogazici Universiteit, Muzaffer Kaya, die schone kunsten doceert, en Kivanc Ersoy, hoogleraar aan de Universiteit Nisantasi.
Ook de Britse professor Chris Stephenson, die lesgeeft aan een andere universiteit in Istanboel, werd dinsdag aangehouden op verdenking van “terroristische propaganda”. Hij zou flyers hebben verspreid over de viering van het Koerdische Nieuwjaar op 21 maart, zo zegt persagentschap Anatolie.
In januari ondertekenden meer dan 1.200 Turkse intellectuelen en buitenlanders een “petitie voor de vrede”, waarin ze hun afkeer uitten voor de “bloedbaden” aangericht door de Turkse veiligheidstroepen tijdens de operaties tegen de Koerdische rebellen in verschillende steden.
Het initiatief ontlokte de woede van president Erdogan, die zei dat de ondertekenaars de “prijs voor hun verraad” zouden betalen.

bron: Belga