Thaise monniken moeten op dieet

Bijna de helft van de monniken in Thailand zou te dik zijn. Dat is een heikel punt voor de regering, aangezien die opdraait voor alle medische kosten van de boeddhistische geestelijken. Daarom treffen sommige tempels nu maatregelen.

“Obesitas bij monniken is een tikkende tijdbom”, verklaart voedingsdeskundige Jongjit Angkatavanich aan Bangkok Post. Volgens  onderzoek van Angkatavanich zijn 48% van alle monniken in Thailand te dik, wat leidt tot tal van kwalen zoals een te hoge cholesterol, verhoogde bloeddruk en diabetes. De gezondheidsexpert wijst vooral zoete drankjes en het vet voedsel dat mensen aan de monniken schenken.

Het gewicht van de monniken weegt ook op de Thaise begroting. Monniken hoeven niets te betalen in ziekenhuizen en Angkatavanich schat de overheid in 2012 300 miljoen baht (7,7 miljoen euro) moest ophoesten, enkel en alleen aan ziektes die veroorzaakt werden door zwaarlijvigheid.

Daarom worden er nu maatregelen getroffen. Angkatavanich zette al een programma op poten in een monastieke school en vier tempels in Bangkok. Monniken leren er nu gezonde maaltijden, tjokvol vezels, proteïne en calcium, koken en worden bovendien aangemoedigd om meer te bewegen. Volges Angkatavanich verloren de deelnemende geestelijken gemiddeld één kilo per acht weken.

Monniken krijgen ook nog een alternatief om hun gewicht in toom te houden. Zo lanceert het Chulalongkorn-ziekenhuis speciale gordels die aanspannen rond de buik, zodat de monniken het meteen merken wanneer ze bijkomen en daarop kunnen reageren.