Rechtbank Brugge – Bite Back wil naar hof van assisen

In de zaak tegen dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft de verdediging aan de Brugse correctionele rechtbank gevraagd om zich onbevoegd te verklaren. Volgens meester Johan Verstraeten moet de zaak van laster en eerroof voor het hof van assisen behandeld worden. Het OM volgde deze stelling. De bal ging aan het rollen toen Bite Back in december 2013 in een reportage de wantoestanden in negen varkenskwekerijen aan de kaak stelde. De dierenrechtenorganisatie deed toen ook aangifte bij het parket, maar ving bot toen er geen overtredingen werden vastgesteld bij de boeren in kwestie. Enkele varkenshouders zouden naar aanleiding van de schokkende beelden in de reportage heel wat bedreigingen ontvangen hebben.

Daarop beslisten de varkenskwekers om een klacht in te dienen tegen Bite Back. De vzw en twee oprichters moesten zich daarom dinsdagmiddag verantwoorden voor laster en eerroof, lasterlijke aangifte en belaging. Volgens de verdediging, die de tenlasteleggingen betwist, zou de zaak echter voor het hof van assisen moeten behandeld worden. Het verspreiden van hun rapport ‘Varkensleed in Vlaanderen’ zou kunnen beschouwd worden als een drukpersmisdrijf. “En volgens artikel 150 van de grondwet is het dan een zaak voor een volksjury. Dat artikel geldt uiteraard ook voor geschriften op het internet”, aldus meester Johan Verstraeten.

Het openbaar ministerie erkende dat er een probleem is met de bevoegdheid van de correctionele rechtbank. Daarom vroeg het parket aan de rechtbank om minstens voor een deel van de tenlasteleggingen zich onbevoegd te verklaren. Volgens de burgerlijke partijen is de strafrechter wel degelijk bevoegd, omdat audiovisueel materiaal op internet niet als een drukpersmisdrijf beschouwd mag worden.
De rechtbank doet uitspraak op 19 april.

bron: Belga