Muyters heeft geen plannen om sportkeuring te verplichten

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters heeft geen plannen om de sportkeuring, die onder meer hartfalen bij amateursporters moet vermijden, te verplichten. Dat zegt de minister in antwoord op een nieuwe oproep van onder meer cardioloog Pedro Brugada (UZ Brussel). Het Nieuwsblad, Gazet Van Antwerpen en Het Belang van Limburg publiceerden vanmorgen cijfers waaruit blijkt dat de online sportkeuring al voor 147.000 sporten werd ingevuld. De Vereniging van Sport- en Keuringsartsen laat in een reactie weten dat het niet om 147.000, maar om 95.000 individuele sporters gaat, die in sommige gevallen meerdere sporten hebben aangevinkt. ­Negen personen kregen al te horen dat ze wegens ernstige gezondheids­problemen niet langer mogen sporten.

Cardioloog Pedro Brugada (UZ Brussel) pleit er opnieuw voor de test te verplichten. “Ik vind het een goed initiatief, maar blijf pleiten voor drie verplichte screenings op 12, 18 en 24 jaar.” Bovendien vreest Brugada dat veel mensen die bang zijn voor een afwijking, de test niet invullen. “Bij een verplichte screening zouden de resultaten dan ook accurater zijn.” Ook Vlaams Par­lementslid Els ­Robeyns (sp.a), die de cijfers opvroeg bij Muyters, vindt dat de test nu nog te weinig sporters bereikt.

Muyters heeft evenwel geen plannen om de screening te verplichten. “Dat zou immers een extra drempel betekenen”, is dinsdag te horen op zijn kabinet. “We willen iedereen aanzetten tot sporten, liefst op een gezonde manier.” Volgens de minister zijn er bij elke test bovendien steeds een aantal vals positieve en vals negatieve resultaten.

De regering blijft wel inzetten op de promotie van de sportkeuring bij huisartsen en sportfederaties. Voor hen zijn er ook opleidingen die hen wegwijs moeten maken in het gebruik.

bron: Belga