“Kantorenmarkt in Vlaamse provinciesteden wint fors terrein”

Toenemende mobiliteitsproblemen en hogere huurprijzen zorgen ervoor dat bedrijven en overheden almaar vaker het centrum van Brussel verlaten en richting Vlaanderen trekken. De kantorenmarkt in de Vlaamse provinciesteden wint fors terrein, zegt Group Hugo Ceusters-SCMS in een Trendsrapport naar aanleiding van de Mipim vastgoedbeurs in Cannes. Volgens één van ’s lands grootste vastgoedgroepen werd er het voorbije jaar in Brussel 40 pct minder kantooroppervlakte verkocht en verhuurd dan het jaar voordien. Toch blijft onze hoofdstad, met een verkochte en verhuurde oppervlakte van 288.000 vierkante meter in 2015, de grootste regionale kantorenmarkt. De verhandelde kantooroppervlakte daalde met 37,5 pct ten opzichte van 2014, toen werd er 461.000 vierkante meter verkocht en verhuurd. Wordt er niet enkel naar de verhandelde kantooroppervlakte gekeken, maar enkel naar de transacties, dan blijft de daling tot 20 pct beperkt, aldus de vastgoedgroep. Mobiliteitsproblemen en hogere huurpijzen, gemiddeld 30 pct hoger dan provinciesteden, spelen de hoofstad parten.
Provinciesteden als Mechelen (+85 pct), Leuven (+21 pct) en in minder mate Gent (+ 3,9 pct) groeien daarentegen. “Talrijke spin-offs en start-ups, maar ook gevestigde bedrijven en overheden, kiezen almaar vaker heel bewust voor een Vlaamse provinciestad”, zegt Louis De Clercq (Group Hugo Ceusters). “Mechelen, Gent, Leuven en anderen groeien meer en meer uit tot volwaardige provinciale kantoorsteden”. In Antwerpen werd iets minder kantooroppervlakte verhuurd als in 2014, het aantal transacties steeg er wel met 7 pct.
De vastgoedgroep zegt dat ook in Limburg, en bij uitbreiding de Kempen, een aantrekkingskracht heeft op jonge en nieuwe bedrijven. Hetzelfde in Wallonië, vooral de omgeving van de luchthaven van Charleroi en de Universiteit van Luik.
Tot slot zegt de vastgoedgroep dat een werkplek per werknemer in ons land 8 euro netto per dag meer kost dan in Nederland.

bron: Belga