Geweld Syrië – Westen moet tot 480.000 Syrische vluchtelingen opnemen, vindt VN-Commissaris

De Westerse landen zouden de volgende jaren minstens 480.000 Syrische vluchtelingen moeten opvangen, om op die manier de buurlanden van Syrië te ontlasten. Dat vindt Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties.
“Een tragedie van deze schaal vraagt meer solidariteit”, luidt het op de vijfde verjaardag van de start van het Syrische conflict.
Momenteel zijn er zo’n 898.000 Syriërs die asiel hebben aangevraagd in Europa. Maar tegelijk leven er in Egypte, Libanon, Turkije en Noord-Afrika alles samen 4,8 miljoen Syriërs. Voor duizenden kwetsbare mensen in Syrië zelf wordt het alsmaar moeilijker om hun land te ontvluchten, stelt Grandi vast.
In februari beloofden de donorlanden 5,9 miljard dollar voor steun aan Syriërs in eigen land en in de vluchtelingenkampen. “Maar er is meer nodig”, klinkt het. “Eenvoudigweg moeten meer landen de last delen, door een groter aandeel op te vangen van wat de grootste vluchtelingencrisis van een generatie is geworden”, aldus Grandi.
Wereldwijd zijn er 170.000 opvangplaatsen voor Syriërs beloofd, het VN-Vluchtelingenagentschap hoopt dat dit aantal kan stijgen met minstens 10 procent. Op 30 maart vindt over de problematiek een conferentie plaats in Genève.
De UNHCR wil ook dat landen de legale migratieroutes openhouden, om te vermijden dat Syriërs hun leven moeten wagen in gammele bootjes op zee of in handen van mensensmokkelaars. “De doelstelling van 480.000 plaatsen kan bijvoorbeeld bereikt worden via werk- en studentenvisa of in het kader van familiehereniging.”

bron: Belga