App maakt taxiritje 40% goedkoper

Dankzij de nieuwe app Splyt wordt een ritje in de taxi binnenkort tot 40% goedkoper. De app, die werd voorgesteld door het Brusselse taxibedrijf Taxis Verts, is een combinatie van het alternatieve taxiplatform Uber, de autodeeldienst BlaBlaCar en de dating-app Tinder. De bedoeling is om taxipoolen in ons land te stimuleren.

Momenteel delen Belgen zelden een taxi, omdat mensen niet graag met onbekenden in de wagen kruipen. Splyt wil dit probleem oplossen door gebruik te maken van sociale media zoals Facebook. Na registratie kunnen de gebruikers zelf kiezen of, wanneer en met wie ze een taxirit zullen delen. Net als bij BlaBlaCar kunnen ze aangeven of ze enkel een vrouwelijke medepassagier willen, of een stille rit zonder smalltalk verkiezen.

Matches en kortingen
Mensen die graag een ritje willen delen krijgen een overzicht van alle gebruikers die dezelfde kant uit gaan en de besparing die zo’n gezamenlijke rit oplevert. Zodra je een match gevonden hebt, pikt de taxichauffeurs de verschillende passagiers op. Nadien is er de mogelijkheid om feedback te geven over zowel de taxichauffeur als de medepassagiers.

Dit zogenoemde taxipoolen kan de klant kortingen tot 40% bezorgen. Maar ook het taxibedrijf en de taxichauffeur doen een goede zaak door verschillende passagiers tegelijkertijd te vervoeren. «Met deze vorm van taxipooling bieden we een kostenefficiënte en flexibele mobiliteitsoplossing en ontlasten we het drukke verkeer in de stad», verduidelijkt Taxis Verts-CEO Jean-Michel Courtoy.

Wereldprimeur
De app van Taxis Verts werd ontwikkeld door de Britse start-up Splyt. Het gaat om een wereldprimeur waarmee het bedrijfje een digitale revolutie ontketenen in de traditionele taxisector. Taxis Verts hoopt dat er tegen september voldoende Brusselaars een profiel hebben aangemaakt op de app. Binnenkort moet de app ook beschikbaar zijn in andere Belgische steden, maar een concrete aankondiging daarover kwam er niet.