Vluchtelingencrisis – “CD&V-ministers deden hun job, maar N-VA-ministers treuzelen”

De CD&V-ministers in de Vlaamse regering gebruiken de budgetten die vrijgemaakt zijn voor de asielcrisis om de handen uit de mouwen te steken, terwijl de N-VA-ministers treuzelen. Dat concludeert oppositiepartij Groen na een analyse van hoe de bevoegde ministers de budgetten gebruiken, drie maanden na de goedkeuring van de begroting. De Vlaamse regering trok in september in haar begroting voor 2016 ruim 121 miljoen euro uit voor de asielcrisis. Meer dan 40 miljoen werd concreet bestemd en verdeeld over de 4 ministers. Dat bedrag is intussen effectief besteed. Maar het overige deel stond in provisie. Twee derde, of bijna 59 miljoen, werd daar al effectief van geclaimd, zo blijkt uit de antwoorden op vragen van Groen-parlementslid An Moerenhout. Er staat dus nog ongeveer 20 miljoen open.
Volgens Groen heeft minister Hilde Crevits (CD&V) “haar deel al”. Zij legt voor Onderwijs beslag op een derde van de middelen, zowel via haar domeinbudget als in haar claim op de provisie, klinkt het. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) zou geen aanspraak maken op de provisie. Zijn domeinbudget heeft hij naar verluidt al nagenoeg volledig bestemd en besteed.
Groen zegt dat het aan N-VA-ministers Liesbeth Homans en Philippe Muyters is om “uit hun pijp” te komen. Minister van Inburgering en Wonen Homans voegt twee nieuwe punten toe via een claim op de provisie: 5 miljoen euro voor huursubsidies en 20 miljoen voor steden en gemeenten. Maar bijvoorbeeld wat de huursubsidies betreft, spreekt Groen van een “druppel op een hete plaat”, die niet zal volstaan om prangende problemen op de huurmarkt te vermijden. Minister van Werk Muyters deed ten slotte nog geen claim, hij is “nog altijd bezig met zijn ‘businessplan met concrete actievoorstellen’ op te stellen”.

bron: Belga