Tim Wellens wint ook in Frankrijk

door
Belga
Leestijd 3 min.

Tim Wellens (Lotto-Soudal) heeft met een overwinning in de slotetappe van Parijs-Nice zijn zesde WorldTour-zege beet. "Dit is toch wel een serieuze opsteker na de etappe van gisteren", zei hij. "Dit doet echt deugd." De ontgoocheling bij Tim Wellens was gisteren nog groot. Op de slotklim moest hij op 9,5 kilometer van de top de favorieten laten rijden en viel hij in de stand terug naar de negentiende plaats. Vorig jaar werd hij nog tiende in Parijs-Nice, maar dat bleek na de etappe van gisteren onmogelijk. "Die slotklim was gewoon te zwaar voor mij", klonk het eerlijk. "Het ging te snel. Ik kan me niet meten met die echte berggeiten. Ik ben teleurgesteld, want ik had van die top tien een doel gemaakt, op verkenning gegaan in de etappes hier in de buurt, en die top tien is nu niet meer mogelijk. Ik hoop er morgen nog een mooie etappe van te maken, misschien te anticiperen met een vroege vlucht."

En dat deed Wellens. Hij schoof mee met een grote kopgroep en toen de groep met favorieten aan de voet van de Col d'Eze naderde op minder dan een minuut sprong hij weg vooraan. Als eerste bereikte hij de top, met nog acht seconden voorsprong op Contador en Porte, die op zoek gingen naar de eindzege. "Ik voelde hen naderen en besloot hen op te wachten", aldus Wellens. "Het was nog 15,5 kilometer dalen naar de finish, ik wist dat ik het alleen niet zou redden. Zij reden echt à bloc voor hun klassement. Ik kon daarvan profiteren."

Wellens vond in het duo twee medestanders. "Op het eind, in de laatste drie à vier kilometer heb ik een beetje gegokt, liet ik hen het werk doen zodat ik me kon sparen voor de sprint. Ik ben normaal niet de snelste, maar ik wist dat zij alles hadden gegeven, dus ik dichtte me wel kansen toe."

In de sprint met drie toonde Wellens zich de snelste. "Dit is een heel mooie overwinning" ,zegt hij, "het is moeilijk om een vergelijking te maken tussen mijn overwinningen. Deze is misschien vergelijkbaar met mijn zege in de GP de Montréal, ook een eendagskoers. Zelf schat ik mijn twee eindzeges in de Eneco Tour nog iets hoger in. In mijn ogen is zo'n rittenkoers moeilijker, want daar moet je meerdere dagen op je top zijn."

Waar dit gaat eindigen was de vraag van een Franse journalist. Wat is jouw doel, want je hebt nu op 24-jarige leeftijd al enkele mooie overwinningen verzameld? "Dat weet ik niet", klonk het eerlijk. "Ik heb met Paul Van Den Bosch een goede trainer. Ik wil elk jaar een beetje progressie maken. Ik ben niet sterk genoeg op die lange cols, daar kan ik niet mee met de besten, daar moet ik nog aan werken. Daarom ook dat ik vandaag voor een vroege vlucht koos. Als Contador en Porte versnellen kan ik niet mee, nu kwamen ze pas net na de top bij mij. Dit was mijn kans. Zelf hou ik van de Waalse klassiekers en de Amstel Gold Race, daar wil ik me nog in specialiseren, in die eendagskoersen, graag win ik ooit zo'n klassieker."

bron: Belga