Twaalf vluchtelingen onderschept in Nieuwpoort

20150814 - NIEUWPOORT, BELGIUM: Illustration picture shows the Yacht haven at the Nieuwpoort port, Friday 14 August 2015, in Nieuwpoort. Authorities are increasing security measures at the ports of Nieuwpoort and Zeebrugge as they expect more refugees attempting to cross the Channel through those gateways. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Op een jacht in de haven van Nieuwpoort zijn zaterdagavond twaalf vluchtelingen aangetroffen. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen. Een vermoedelijke mensensmokkelaar werd voor de onderzoeksrechter geleid.

De scheepvaartpolitie trof de illegalen aan in de jachthaven van Nieuwpoort. Het gaat om twaalf Syriërs. Volgens het parket van West-Vlaanderen kwamen ze uit Calais. Wellicht was het de bedoeling om vanuit Nieuwpoort het Verenigd Koninkrijk binnen te geraken. Het is niet duidelijk of die smokkelroute frequent gebruikt wordt. Het is eerder uitzonderlijk dat vanuit ons land vluchtelingen met een jacht naar het Verenigd Koninkrijk worden gesmokkeld. Het is nog maar de tweede keer dat de scheepvaartpolitie dergelijke tussenkomst meldt. In het voorjaar van 2015 werden wel al drie Oekraïeners opgepakt op verdenking van mensensmokkel vanuit de jachthaven van Nieuwpoort. Momenteel is er geen camerabewaking in de haven, aangezien het systeem al jaren kapot is. Een nieuw systeem zou binnen twee weken in gebruikt kunnen worden.

Gisterenmiddag werd de verdachte voor de onderzoeksrechter van Veurne geleid op verdenking van mensensmokkel. De vluchtelingen werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken, die moet beslissen wat er met hen gebeurt.